„Rolul lui George Georgescu în viaţa culturală a ţării sale a fost uriaş. A familiarizat publicul cu marele repertoriu clasico-romantic, a impus pe cei mai valoroşi compozitori contemporani din lumea întreagă, a susţinut fervent şi cu mare eficacitate muzica românească. Din imensul repertoriu de peste 500 de lucrări, peste 100 au fost titluri româneşti, iar dirijorul nu s-a mulţumit cu prime şi ultime audiţii, ci a programat această muzică, la care evident ţinea mult, cu o insistenţă admirabilă atât în ţară, cât şi în străinătate. În repetate rânduri au apărut în programele sale Mihail Jora, Paul Constantinescu, Mihail Andricu, Theodor Rogalski, Dinu Lipatti şi mulţi alţii. Din creaţia enesciană a avut permanent în atenţie Suitele de orchestră numerele 1 şi 2, Simfonia I, Rapsodiile, Poema română, Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră.
Discografia lui George Georgescu nu este foarte bogată. Ceva mai mult: difuzarea înregistrărilor sale (între care numărăm o integrală a simfoniilor beethoveniene) nu a fost totdeauna cea mai favorabilă. Tocmai de aceea, un disc precum cel de faţă vine să reamintească publicului valoarea şi dimensiunea unui dirijor a cărui prezenţă în cultura românească a fost integral benefică. Înregistrările istorice ale lui George Georgescu mărturisesc şi astăzi, chiar dincolo de limitările tehnicii acelor vremi, despre marea capacitate a dirijorului de a lumina semnificaţiile pieselor pe care le oferea publicului.”
Prezentare de Pascal Bentoiu – fragment din booklet-ul CD-ului „Arta lui GEORGE GEORGESCU: M. Jora, Th. Rogalski, P. Constantinescu, C. Silvestri, G. Enescu”, Editura Casa Radio / colecția „Maestro”, 2012.
Ascultă un fragment: Paul Constantinescu – Suita din Baletul „Nuntă în Carpați”, Partea I (Orchestra Națională Radio, dirijor: George Georgescu)